DREWNO W KUCHNI- CZY NAPRAWDĘ TO TAKIE TRUDNE?

feedly


Drewno coraz częściej wchodzi do naszych domów i mieszkań, nie tylko na salony, ale również do kuchni, pomieszczenia, które można nazwać "roboczym", w którym najtrudniej jest utrzymać nieskazitelną czystość. Kuchnia- serce domu, które jest mocno eksploatowane przez mieszkańców. Dlatego, aby dom był stabilny, kuchnia też musi- a co lepiej nadje się do tego zadania jak nie drewno? 


Drewno kojarzy nam się z przytulnością, naturalne barwy, powrót do Matki Ziemi. Drewno to oznaka stabilności, ciepłej atmosfery, a nawet poczucia bezpieczeństwa, dlatego za to kochamy ten materiał. Wiele osób rezygnuje z marzeń o drewnianej podłodze z powodu częstej eksploatacji tego pomieszczenia, z obawom przed zniszczeniami oraz trudną konserwacją. Wiadomo- płytki są dużo prostsze do utrzymania ich w czystości, ale czy mogą nam w zupełności zastąpić tak szlachetny materiał? Niestety, nie w każdym projekcie. 

Czy wszystko nadaje się do kuchni? Do tego wnętrza najlepiej zastosować parkiet lub deski z litego drewna, ale panele drewniane również spełnią swoją rolę. Drewno oczywiście trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed narażeniem na uszkodzenia, przed wilgocią i plamami. Zabiegi konserwatorskie należy co jakiś czas powtarzać, ale trud wynagradza nam piękna kuchnia naszych marzeń-stabilna, bezpieczna, przytulna i rodzinna. 

Jaki gatunek drewna nada się do kuchni? Najlepszym gatunkiem do tego pomieszczenia będzie dąb- ogromny wybór desek dębowych ma http://www.prodexpol.pl/ Znajdziecie tam mnóstwo kolorów i odcieni, po klasyczne aż po najróżniejsze wariacje. Z gatunków egzotycznych do kuchni poleca się ipe, jednak według mnie rodzime gatunki drewna są dużo lepszym wyborem, niż importowane wyroby. 



svermeri.tumblr

oldseagrovehomes

thelifecreativeblog

Vincnzo Giglio

knstrct

housebeautiful

Gotowi na swoją kuchnię marzeń? Taką z naturalnym drewnem? A może jednak wolicie płytki? Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami! 

Share this:

O autorce

Studentka historii sztuki i pasjonatka architektury i designu. W wolnym czasie czyta książki, podróżuje i pisze bloga.

1 komentarze:

  1. Mam wrażenie, że ten wpis nie ma nic wspólnego z Twoim doświadczeniem, dzięki któremu możesz powiedzieć "mam drewno w kuchni i dementuję wszystko co przeciw". Panele drewniane w kuchni??? Miałaś kiedyś takie deski w domu? Ja mam barlinek na całym poddaszu i jedno nasikanie szczeniaka pozostawiło trwały ślad gdzie panele spęczniały. Jedyną opcją do kuchni to lite drewno. Sama mam deski w łazience, więc zgadzam się z Twoimi argumentami za. Jednak artykuł który napisałaś nie daje czytelnikowi szansy przygotować się na to, że to nie jest konwencjonalne rozwiązanie i nie każdy będzie z niego zadowolony. Bo zawsze są "za" i "przeciw".

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.